ROTTERDAM - VVD-burgemeester van Leeuwarden Geert Dales wil een discussie in zijn partij over de vraag of dubbele nationaliteiten moeten kunnen.

Dales, auteur van het twee jaar geleden verschenen beginselprogramma van de VVD, noemde het zaterdag op een partijcongres in Rotterdam "een dikke liberale plus" als mensen zelf kunnen kiezen of ze hun tweede paspoort willen behouden.

Rutte

Dales reageerde op het standpunt van de VVD-fractie dat twee nationaliteiten onwenselijk zijn. Fractieleider Mark Rutte zei eerder dit jaar dat het PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak zou sieren als ze haar Turkse nationaliteit opgeeft. Volgens de VVD-fractie kan het bezit van twee paspoorten leiden tot onduidelijkheid en belangenverstrengeling.

Dales daagde de VVD-fractie uit een lijst te maken van functies waarbij een enkelvoudige nationaliteit noodzakelijk is. Die zou dan ook moeten gelden voor leden van de koninklijke familie, voegde hij er aan toe. Dales hintte daarbij op prinses Máxima, die de Argentijnse nationaliteit heeft. Die kan ze niet opgeven, omdat de Argentijnse wet dat onmogelijk maakt.

Herhalen

Rutte reageerde op het pleidooi van Dales door de inhoudelijke argumenten van de fractie tegen dubbele paspoorten te herhalen. Hij zegde geen discussie toe. Dales geeft het echter nog niet op. Hij gaat binnenkort met partijvoorzitter Jan van Zanen praten om toch een discussie in de VVD van de grond te krijgen.

Dales wees er daarbij op dat een VVD-congres vorig jaar nog een motie, gericht tegen dubbele nationaliteiten, met een grote meerderheid heeft afgewezen. Hij erkende wel dat de fractie het recht heeft een eigen lijn te volgen.