VENRAY - In 2010 komt zicht op een eind aan de tekorten in de tbs-sector. Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft dat zaterdag gezegd in Venray waar ze in tbs-klinkiek de Rooyse Wissel het officiële startsein gaf voor de vierde open dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

In de afgelopen twee jaar zijn al ruim driehonderd extra tbs-plaatsen gerealiseerd en in de komende drie jaar komen daar nog eens 375 bij, rekende ze de bezoekers, medewerkers en patiënten in Venray voor. Het totaal aantal aan het eind van de huidige kabinetsperiode ligt dan op 2100, negenhonderd meer dan rond de eeuwwisseling.

Enquête

De uitbreiding van het aantal tbs-plaatsen is een van de gevolgen van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het tbs-stelsel. Albayrak maakte als PvdA-Tweede-Kamerlid deel uit van de commissie.

De extra plaatsen zijn nodig omdat het aantal veroordelingen de afgelopen jaar hoog is. Er zijn op dit moment nog ruim honderd personen die in de gevangenis wachten op hun behandeling.

Aan de landelijke open dag deden zaterdag in totaal 65 gevangenissen, jeugdinrichtingen en tbs-klinieken mee. Justitie kreeg 13.000 aanmeldingen van belangstellenden en de dag was daarmee wederom helemaal volgeboekt.

Enquête

In Venray kregen driehonderd bezoekers de kans om met tbs'ers op hun kamer te spreken over hun dagelijkse leven en het regime in de inrichting. Ze werden door patiënten en medewerkers rondgeleid en kregen uitleg over de dagbesteding: het werk, de therapie en geestelijke verzorging.

Albayrak noemde het positief dat zoveel mensen bereid blijken om zichzelf een oordeel te komen vormen over het tbs-stelsel.