BLACKSBURG - Vier weken na de bloedige schietpartij op de technische universiteit Virginia Tech in het Amerikaanse Blacksburg hebben circa 4000 afgestudeerde studenten hun diploma uitgereikt gekregen. De 27 studenten die op 16 april omkwamen kregen postuum een academische titel, meldden Amerikaanse media.

Bekijk video

"Onze harten zijn bedroefd en onze geesten zijn verdrietig", zei universiteitsvoorzitter Charles Steger in een toespraak voor circa 30.000 aanwezigen. Een andere spreker was John Abizaid, de voormalige commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, wiens zoon aan de Virginia Tech studeert.

Abizaid roemde de saamhorigheid en het doorzettingsvermogen van de studenten. Ook de universiteit kreeg lof voor de manier waarop de studenten na het drama zijn opgevangen.

De Zuid-Koreaan Cho Seung-Hui schoot vorige maand op de campus van de universiteit 32 mensen dood. Naast de 27 studenten kwamen ook vijf docenten om. Cho, die vierdejaars was en na zijn actie zelfmoord pleegde werd tijdens de ceremonie niet genoemd. Nabestaanden van de slachtoffers konden de ceremonie vrijdag vanaf ereplaatsen bijwonen.