SAN JOSE - In de Russische ambassade in de Costaricaanse hoofdstad San Jose is vrijdag een gijzelingsactie op vreedzame wijze beëindigd. Media in het Latijns-Amerikaanse land lieten beelden zien van twee mannen, de dader en het slachtoffer, die onder begeleiding van agenten het gebouw verlieten.

De 21-jarige gijzelnemer, die uit een van de voormalige Sovjetrepublieken uit Centraal-Azië zou komen, zou tijdens een bezoek aan de ambassade ruzie met de andere man over geld hebben gekregen toen hij zijn paspoort ging verlengen. Daarop zou hij een pistool hebben getrokken.

Aanvankelijk was gemeld dat negen mensen in gijzeling waren genomen. De politie omsingelde daarop het gebouw in het centrum van de stad. De meeste medewerkers van de ambassade wisten via een zijuitgang te ontsnappen. De ambassadeur bevond zich in een veilige ruimte in het gebouw.

Ook de moeder van de dader was in de ambassade en zou tijdens de vier uur durende gijzeling op haar zoon hebben ingepraat om zijn actie te beëindigen. Dat deed hij uiteindelijk.