HILVERSUM - De Nederlandse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri zit ten onrechte vast in Iran. Het actualiteitenprogramma Netwerk zei vrijdag bewijs te hebben dat de uit Iran afkomstige Maastrichtenaar op valse gronden is gearresteerd.

Al-Mansouri werd precies een jaar geleden in de Syrische stad Damascus gearresteerd en aan Iran uitgeleverd. Hij was in Syrië om op te komen voor de mensenrechten van minderheidsgroepen in Iran.

Syrië pakte al-Mansouri op omdat hij volgens hen illegaal en met een Iraans paspoort reisde.

Paspoort

In Netwerk liet Adnan, de zoon van de Maastrichtse ereburger, een kopie van zijn vaders paspoort zien. Dit is een Nederlands paspoort, met een Syrisch visum.

Daarbij toonden ze ook een officiële brief, waarin de mensenrechtenactivist werd uitgenodigd om naar Syrië te komen. Adnan claimt in Netwerk dat al-Mansouri door Syrië in de val is gelokt.

Rechtshulp

De Iraanse ambassade blijft echter bij het standpunt dat al-Mansouri terecht vastzit en dat hij reisde met een Iraans paspoort. Om die reden heeft hij ook geen recht op Nederlandse hulp en advocaat.

,,Hij wordt bijgestaan door een Iraanse advocaat'', vertelde een ambassadewoordvoerder. Binnenkort zal Iran, dat maar weinig informatie over hem heeft willen geven, bekend maken wie deze advocaat is. Ook maken ze dan bekend waar hij gevangen wordt gehouden.

Executie

Amnesty International vreest dat al-Mansouri in Iran gemarteld wordt en ze houden rekening met een eventuele executie van de mensenrechtenactivist. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen heeft tegen Netwerk gezegd tot op het hoogste niveau bij de Iraanse autoriteiten aan te dringen op uitlevering.

Al-Mansouri was in Iran voorzitter van de Ahwaz Liberation Organisation, een organisatie die pleit voor de onafhankelijkheid van de minderheidsgroep de Ahwazi's.

Onderdrukt

Volgens Amnesty International wordt deze bevolkingsgroep in dit land onderdrukt. Door deze functie wordt hij in Iran gezien als terrorist.

Al-Mansouri ontvluchtte Iran daarom in 1988 en werd in Maastricht actief lid van GroenLinks en van Amnesty International. Sinds 1989 is hij Nederlands staatsburger.

In 2001 kreeg al-Mansouri een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de mensenrechten. Iran veroordeelde hem bij verstek ter dood.