AMSTERDAM - De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft vorig jaar onterecht een sollicitante afgewezen die haar hoofddoek zo vastknoopte dat haar hals en nek niet zichtbaar waren. Dat oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in een vrijdag gepubliceerde uitspraak. Volgens de commissie heeft de OBA "verboden onderscheid gemaakt op grond van godsdienst".

De moslima schreef zich in juli vorig jaar in bij een uitzendbureau, omdat ze op zoek was naar een vakantiebaan. Ze had interesse in een vacature bij de bibliotheek, maar kreeg te horen dat ze haar hoofddoek dan op een andere wijze moest dragen. De vrouw wilde dat uit geloofsovertuiging niet doen en kaartte de zaak aan bij de CGB.

Raar

Hans van Velzen, directeur van de OBA, liet in een reactie weten de uitspraak "raar" te vinden. De instelling heeft al enige tijd geleden de kledingvoorschriften aangepast. "De zaak is al lang uit de wereld."

Hij wees er verder op dat in de nieuwe collectie bedrijfskleding van de bibliotheek ook een hoofddoek zit die de hals en nek bedekt. "Wij zijn voorloper op dit gebied."