LONDEN - De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft officieel aangekondigd dat hij de opvolger wil worden van premier Tony Blair. Hij maakte duidelijk dat hij een gooi gaat doen naar het leiderschap van de sociaaldemocratische regeringspartij Labour.

Bekijk video: Portret Gordon Brown

Brown maakte zijn ambities vrijdagmiddag in Londen bekend. Hij geniet de uitdrukkelijke steun van de partijtop. De bewindsman riep andere leden van Labour echter op zich ook kandidaat te stellen.

Twee minder prominente Labour-parlementariërs gaven al aan zich kandidaat te willen stellen, maar het is onduidelijk of hun achterban groot genoeg is. Eerder waren andere kanshebbers binnen Labour juist onder druk gezet om af te zien van een kandidatuur.

Steun

Premier Blair, die donderdag bekendmaakte dat hij op 27 juni vertrekt, sprak eerder vrijdag zijn "volledige" steun uit voor Brown. "Hij is uit het goede hout gesneden."

De Labour-voorzitter en Brown stonden de afgelopen jaren geregeld op voet van oorlog, waardoor veel waarnemers vraagtekens plaatsten bij de steunbetuiging van Blair. Toen de premier in een toespraak zijn vertrek aankondigde, repte hij met geen woord over zijn gedoodverfde opvolger.

Plannen

Brown kondigde aan dat hij de komende periode zal laten zien dat hij "nieuwe ideeën en plannen" heeft voor een "rechtvaardiger" Groot-Brittannië. Hij zou de juiste leider zijn voor een "nieuwe tijd". Hij deed zijn uiterste best om zich te profileren als een geheel andere leider dan Blair, onder meer door ook publiekelijk te zeggen dat er "fouten" zijn gemaakt in Irak.

Door het Britse beleid in Irak moest Blair fors aan populariteit inboeten. Voor veel Britten heeft Blair zijn hand overspeeld door kritiekloos de Verenigde Staten te volgen in een oorlog.

De Iraakse president Jalal Talabani maakte evenwel duidelijk dat hij Blair zal missen. Hij sprak tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië van een "groot leider" en een "held van de bevrijding van het Iraakse volk".

Leider

De kans dat Brown de nieuwe regeringsleider van Groot-Brittannië wordt, lijkt inmiddels zo groot, dat de Britse gokhuizen de handdoek in de ring gooien. Wie de afgelopen maanden heeft ingezet op Brown als nieuwe premier, krijgt nu al uitbetaald. De formele strijd om de opvolging duurt nog circa zes weken.

De partijtop van Labour vergadert zondag over het tijdschema van de leiderschapsverkiezingen, die formeel maandag beginnen. De schriftelijke verkiezingen eindigen in elk geval met een speciale partijconferentie, waar duidelijk wordt wie de partij en de regering gaat leiden.