AMSTERDAM - Wat doet een moslim met iemand die de islam beledigt? Hij hakt zijn kop eraf. Wat doet hij met iemand die de profeet beledigt? Mohammed B.: "Kop d'r af. Slachten."

Tweeënhalf jaar detentie in de extra beveiligde inrichting heeft de moordenaar van Theo van Gogh niet bepaald zachtmoediger of genuanceerder gemaakt.

B. werd vrijdag andermaal door het Haagse gerechtshof gehoord als getuige in het proces in hoger beroep tegen zeven leden van de Hofstadgroep. Het hof ondervraagt B. uitvoerig over zijn geloofsovertuiging. B. betoont zich daarin onveranderlijk zeer radicaal.

Sterven

B. staat nog volledig achter zijn daad als strijder van Allah, de moord op Van Gogh op 2 november 2004. Volgens B. had Van Gogh de profeet beledigd en moest hij daarom sterven. Hoe Van Gogh dit had gedaan, wenste B. niet te herhalen.

Op de vraag of er meer motieven speelden, aarzelde B. "Dat is een moeilijke vraag. Op zo'n moment spelen er meer gedachten. Welke zijn van jou en welke niet? Dat weet alleen Allah. Alleen Allah weet wat er in je hart speelt."

Paranoia

Van Gogh zag zichzelf als soldaat, die wist waar hij mee bezig was en zich "in de arena" bevond, aldus B. "Hij zag in zijn paranoia een vijfde colonne in Nederland. Allah heeft op 2 november een soldaat gestuurd en die heeft hem zijn strot doorgesneden."

B. vermoordde Van Gogh op straat in Amsterdam-Oost door hem ettelijke kogels in het lichaam te schieten en hem de keel door te snijden. Hij liet twee messen in het lichaam van de cineast achter.

Submission

De belediging van de profeet door Van Gogh had onder meer gestalte gekregen in de film Submission, een coproductie van Van Gogh en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

Het hof vroeg B. of de onbeveiligde Van Gogh een gemakkelijker prooi was dan de zwaarbeveiligde Hirsi Ali. B.: "Misschien. Dat weet ik niet, eerlijk gezegd."

Radicalisering

B. zei zich in zijn extreme denkbeelden bevestigd te zien door boeken die hij in de bibliotheek van de ebi in Vught leent. Door dergelijke boeken te verstrekken zou justitie medeverantwoordelijk zijn voor de radicalisering van gedetineerden, zo suggereerde B.

De 29-jarige B. hield vol dat hij de moord op Van Gogh zonder hulp van anderen heeft gepleegd. Niemand wist van zijn plannen, zegt hij. Wie van de Hofstadverdachten tijdens zogenoemde huiskamerbijeenkomsten bij hem over de vloer kwamen, wilde hij niet prijsgeven.