AMSTERDAM/HILVERSUM - De KLM heeft tussen april 2002 en beginfebruari dit jaar 1578 passagiers geweigerd op een vlucht vanAmsterdam naar Curaçao. Dat gebeurde op basis van een negatiefreisadvies van de marechaussee. Sinds oktober vorig jaar krijgen debetrokken reizigers het geld van hun ticket niet meer terug.Dat heeft een woordvoerder van de KLM zaterdagavond gezegd.

Waarom de passagiers een negatief oordeel kregen, is volgens hemofficieel niet bekend. De marechaussee mag daar geen informatieover geven. Maar veel passagiers zijn vermoedelijk geweigerd omdatde marechaussee hen beschouwde als mogelijke bolletjesslikkers,mensen die naar de Nederlandse Antillen willen reizen om daar drugste halen.

Klacht bij marechausse

Met de maatregel om geen geld meer terug te geven aan geweigerdepassagiers van en naar de Antillen hoopt de KLM de toestroom vandrugssmokkelaars in te dammen en minder geld te verliezen, zostelde de luchtvaartmaatschappij in oktober. Als een geweigerdepassagier het niet eens is met de beslissing, kan hij een klachtindienen bij de marechausse, zei de KLM-woordvoerder.

Potentieel drugskoerier

Hij reageerde daarmee op het verhaal van een gedupeerde reizigerin het televisieprogramma Kassa! van de VARA. De man, M. Selter,was verontwaardigd dat hij begin deze maand als potentieeldrugskoerier werd geweigerd op een KLM-vlucht naar Curaçao. Selterzei dat hij bij de marechaussee en de KLM vergeefs heeft geprobeerdte achterhalen waarom hij niet mee mocht.

Schandalig

Tweede-Kamerlid Vos van GroenLinks kondigde aan dat ze opnieuwopheldering over de kwestie gaat vragen aan minister Donner vanJustitie. Ze vond het "schandalig" hoe Selter is behandeld. Hijis "op grond van een vage beoordeling gecriminaliseerd", zei Vosin Kassa!. Ook bestaat er volgens haar geen duidelijkeklachtenprocedure.

Kort geding

Twee geweigerde KLM-passagiers hebben inmiddels een kort gedingaangespannen tegen de luchtvaartmaatschappij om zo hun geld terugte eisen, aldus de KLM-woordvoerder. De rechter doet volgens hem op februari uitspraak in de zaak. Het huidige systeem is "nietplezierig", zei de woordvoerder. Maar zolang de oorzaak van hetprobleem niet is weggenomen, blijven de maatregelen van kracht.