GRONINGEN - Prinses Máxima is uitgenodigd als eregast op hetnegende WK snert koken dat volgende week in Groningen plaatsvindt.De organisatie, die dat zaterdag heeft laten weten, hoopt Máximavan haar snertapathie af te helpen. De vrouw van prinsWillem-Alexander stelde vorig jaar in een vraaggesprek met hetJeugdjournaal niet van het typisch Hollandse gerecht te houden.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de uitnodiging inbehandeling genomen, maar kan nog geen uitsluitsel geven over deaanwezigheid van de prinses. Máxima zou overigens niet de eerstekoninklijke snertproever zijn: een paar jaar geleden ging prinsFilip van België haar voor. Tijdens een bezoek aan de provincieGroningen maakte hij tijd vrij om van de winnende soep te komenproeven. Recenter proefde PvdA-fractieleider in de Tweede Kamer Bostijdens een bezoek aan Groningen nog van de lekkerste erwtensoepter wereld.

Op vrijdag 21 februari zullen de beste snertkokers ter wereldweer hun krachten meten. Elk jaar doen er enkele tientallendeelnemers mee aan het kampioenschap snert koken. Voorgaande jarenkende de strijd onder meer koks uit Noorwegen, Oostenrijk,Australië en Suriname. De winnaar van de achtste editie was eenNederlander die snert uit alle werelddelen door elkaar had gemengd.