SEOUL - Noord-Korea heeft donderdag ingestemd met een test op 17 mei waarbij voor het eerst in meer dan vijftig jaar weer treinen gaan rijden door het streng bewaakte grensgebied tussen het stalinistische Noord- en het kapitalistische Zuid-Korea. Dat berichtten Zuid-Koreaanse media donderdag.

Noord- en Zuid-Korea zijn formeel sinds de Korea-oorlog tussen 1950 en 1953 in staat van oorlog met elkaar. De bloedige oorlog eindigde met een wapenstilstand. Een vredesakkoord kwam er niet.

Sinds 2000 is er sprake van een voorzichtige toenadering tussen beide landen en dit spoorproject is daarvan een onderdeel.

Het gaat vooralsnog om een eenmalig gebruik van gerestaureerd spoor in de zogeheten demilitariseerde zone, de strengst bewaakte grens ter wereld.

Op het grensspoor zouden vorig jaar al testritten worden uitgevoerd, maar Noord-Korea zegde dat toen op het laatste moment af.

Zuid-Korea hoopt dat de spoorverbinding weer helemaal wordt hersteld en dat er een aansluiting kan volgen op de beroemde Russische Trans-Siberië-Express.