ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag de 38-jarige F.L. uit Tiel veroordeeld tot terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging wegens poging tot moord. De rechter ontsloeg hem van rechtsvervolging, omdat hij volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar is. De uitspraak is conform de eis.

De Tielenaar besloot op 29 mei om 'een moslim te doden'. In het centrum van Tiel schoot hij met een alarmpistool op een 66-jarige man van wie hij wist dat hij moslim was omdat hij hem eerder naar de moskee had zien gaan. Daarna sloeg hij met de kolf van zijn pistool op het hoofd van de man en schopte en sloeg hem. Doordat stadswachten en een agent in burger ingrepen, werd erger voorkomen. Het slachtoffer is sindsdien doodsbang.

L. onderging eerder jarenlang tbs-behandelingen. Hij werd veroordeeld tot tbs nadat hij in 1989 in Londen op straat iemand had doodgestoken en eerder in New York een zwerver had mishandeld. Zijn tbs liep in mei 2000 af. Volgens psychiaters is hij nog niet genezen. Hij is paranoïde schizofreen en levensgevaarlijk. Zij schatten de kans op herhaling op 100 procent.

Na de beëindiging van zijn tbs ging L. in een beschermde wooneenheid in Tiel wonen. Met hem was afgesproken dat hij tweewekelijks een bezoek zou brengen aan zijn psychiater en dat hij zou doorgaan met het slikken van zijn medicijnen. Dat laatste gebeurde niet.