AMSTERDAM - De verkoop van geslachtstesten voor embryo's via het internet moet worden verboden. Dat wil de SGP. Ouders kunnen met zo'n test vanaf de zesde week zelf vaststellen welk geslacht hun kind heeft.

Volgens SGP-leider Bas van der Vlies werkt een dergelijke zelftest drempelverlagend voor een abortus. De test zou kunnen leiden tot een abortus wanneer de embryo 'niet het gewenste geslacht' heeft, schrijft hij in Kamervragen aan staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA).

Embryowet

Van der Vlies wil dan ook dat Bussemaker ervoor zorgt dat geen abortussen plaatsvinden op basis van deze test. Hij wil dat zij actie onderneemt tegen de verkoop van de tests op basis van een bepaling uit de embryowet.

Vingerprikje

De test kost 189 Engelse pond en wordt aangeboden via dna-worldwide.com. Met een vingerprikje wordt wat bloed van de moeder afgenomen, waarna vervolgens voor 99 procent duidelijkheid wordt verschaft over het geslacht, meldt de website.

Gezien het internationale karakter verzoekt Van der Vlies de staatssecretaris om zich in internationaal verband in te zetten voor een verbod op deze test.