ALKMAAR - Het Medisch Centrum Alkmaar heeft mogelijk bij twee echtparen per ongeluk sperma verwisseld. Dit heeft het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt.

Video

De twee echtparen ondergingen een zogenoemde intra-uteriene inseminatie (IUI), waarbij zaadcellen direct in de baarmoeder worden ingebracht. Wanneer dat gebeurde is niet bekendgemaakt. Bij IUI worden de beste zaadcellen geselecteerd en rechtsreeks in de baarmoederholte geïnsemineerd. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting.

Kleurcodering

De IUI-procedure is gebaseerd op reageerbuizen met naam, geboortedatum en kleurcodering, aldus het ziekenhuis. Een patiënt heeft een unieke kleurcodering en een eigen rek. De twijfel is ontstaan, doordat een van de rekken achteraf anders stond dan gebruikelijk, zo meldt het MCA.

Voorzorgsmaatregelen

Het ziekenhuis heeft na de constatering de betrokken echtparen geïnformeerd en in overleg met hen direct voorzorgsmaatregelen getroffen. Ook zijn procedurele maatregelen genomen om in de toekomst verwisseling van reageerbuizen uit te sluiten. Het incident is gemeld aan de Inspectie van de Volksgezondheid. Voor echtparen die vragen hebben of ongerust zijn geworden over hun behandeling, heeft het MCA een telefoonnummer opengesteld.