RABAT - Nederlandse Marokkanen maken nauwelijks gebruik van hun nieuw verworven stemrecht in Marokko. Dat meldde de Marokkaanse ochtendkrant As-Sabah.

Voor de komende parlementsverkiezingen in september mogen Marokkanen die buiten Marokko wonen stemmen en zich kandidaat stellen, maar door praktische belemmeringen, gebrek aan voorlichting en een slecht imago van de Marokkaanse politiek is er nauwelijks belangstelling.

Registreren

Om te stemmen moeten Nederlanders met tevens de Marokkaanse nationaliteit in september naar Marokko komen. In tegenstelling tot sommige andere staten organiseert Marokko geen stemming op de consulaten of ambassades. Wel moeten Marokkaanse Nederlanders zich op een consulaat laten registreren als kiezer.

Dat kon tot afgelopen vrijdag. Volgens As-Sabah, die zich op consulaire bronnen baseert, was de animo nihil. Alleen vertegenwoordigers van migrantenorganisaties en mensen die al voor iets anders op het consulaat moesten zijn, lieten zich registreren. Oorzaken zijn het gebrek aan voorlichting en het slechte imago van het Marokkaanse parlement. Waarnemers binnen en buiten Marokko twijfelen aan het democratische gehalte van de Marokkaanse verkiezingen.

Gelijkwaardig burgerschap

De Marokkaanse koning Mohammed VI kondigde in 2005 aan dat Marokkanen in het buitenland, die zo'n 10 procent van de Marokkaanse bevolking vormen, in het kader van 'gelijkwaardig burgerschap' meer vertegenwoordiging in de Marokkaanse politiek krijgen. Daarvoor wordt er ook een Hoge Raad voor de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland (CSCME) opgericht.

Vrouwen

Een andere groep over wiens vertegenwoordiging in het Marokkaanse parlement veel te doen is, vormen de vrouwen. Een aantal vrouwelijke leden van bestaande politieke partijen heeft pas besloten een partij exclusief voor vrouwen op te richten. Sinds 2002 moeten politieke partijen in de zetelverdeling minimum 10 procent toewijzen aan vrouwen, maar dit wordt door velen gezien als een excuus om geen reële vertegenwoordiging na te streven. De oprichtsters verwachten dat een exclusieve vrouwenpartij hun belangen beter kan verdedigen.