GAZA-STAD - De radicale Palestijnse beweging Hamas en de meer gematigde Fatah-beweging beginnen donderdag met de uitvoering van een veiligheidsplan in de Gazastrook. Beide groepen gaan gezamenlijk de orde handhaven.

Hamas-premier Ismail Haniyah en president Mahmoud Abbas van Fatah gaven woensdagavond definitief het groene licht voor het plan, meldden naaste medewerkers van de twee.

Wapenfeit

Het plan moet een einde moet maken aan de wetteloosheid en het geweld in de Palestijnse straten en is het eerste belangrijke wapenfeit van de regering van nationale eenheid die eind maart werd gevormd.

Tot nu toe hadden Hamas en Fatah hun eigen veiligheidsdiensten en waren er vaak onderlinge gevechten, waarbij het afgelopen jaar honderden mensen omkwamen. Alle agenten krijgen nu eenzelfde uniform en gaan gezamenlijk patrouilleren. Circa 3000 agenten zijn betrokken bij de veiligheidsoperatie.

Agenten

De agenten van Hamas en Fatah vallen onder de minister van Binnenlandse Zaken. Bij de vorming van de regering van nationale eenheid ging die post van een Hamas-minister naar een onafhankelijke bewindsman.