AMSTERDAM - De twee 17-jarige scholieren uit Amsterdam die opweg waren naar Tsjetsjenië, zijn vrijdag weer thuisgekomen. Datheeft een woordvoerster van de politie bekendgemaakt. De jongensverdwenen vorige week en wilden vermoedelijk deelnemen aan dejihad, de gewapende strijd in naam van de islam. De politieonderzoekt nog wat de achtergrond van hun verdwijning is.

A. Saïdi Rabah van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam(UMMA) heeft vrijdagavond met de jongens gesproken. Zij verteldenhem dat zij de trip zagen als een 'ontdekkingsreis'. "De jongenshadden op internet gezien wat er met de mensen in Tsjetsjeniëgebeurt", aldus Saïdi Rabah. "Dat een Rus iemands keel doorsnijdten de buik van een zwangere vrouw wordt opengetrokken."

Naar aanleiding daarvan besloten de scholieren het zelf waar tenemen en naar de Russische deelrepubliek af te reizen. Tegen SaïdiRabah hebben ze "voor honderd procent" bevestigd dat het eeneigen initiatief was en dat ze niet door iemand zijn benaderd ommet guerrillastrijders mee te vechten tegen de Russen. Ze zijnechter nooit verder gekomen dan Oekraïne. Ze vonden het erg kouddaar en door de sneeuw was het moeilijk om in Tsjetsjenië te komen.Per trein zijn ze teruggekeerd naar Amsterdam.