BOGOTA - In de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijnvrijdagavond zeker twintig doden gevallen in een nachtclub toen eenautobom ontplofte, aldus burgemeester Antanas Mockus. Zeker honderdmensen raakten deels zwaar gewond. De club is een favorieteuitgaansgelegenheid van politici en buitenlandse diplomaten. Op hetmoment van de explosie waren enkele honderden mensen in het pand.

De zware ontploffing sloeg een deel van de gevel van club ElNogal weg en veroorzaakte veel schade in de omgeving. Na deexplosie brak brand uit. Volgens Mockus werd zeker 200 kilodynamiet gebruikt. De zeer exclusieve nachtclub staat in hetnoorden van Bogota in een welvarende buurt van de stad. Het isgevestigd in een negen verdiepingen tellend gebouw en omvat ondermeer een sauna, restaurants, hotel en zwembad.

Verantwoordelijkheid nog niet opgeëist

President Uribe bezocht de plek des onheils, maar weigerdecommentaar. Volgens de autoriteiten stond de auto met bom in deparkeergarage van het gebouw. De explosie was op kilometers afstandte horen. Nog geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheidopgeëist. Het Zuid-Amerikaanse land wordt al tientallen jarengeteisterd door een burgeroorlog die al aan duizenden mensen hetleven kostte.

Represaille

Voor de overheid staat het echter als een paal boven water datde linkse rebellengroepering FARC achter de dodelijk explosie zit."Er bestaat geen twijfel over. Het is een represaille voor onzeacties en onze onderzoeken (tegen de rebellen) dit jaar", aldus dechef van de Colombiaanse anti-terreur eenheid.

Twee verdachten aangehouden

De aanslag komt enkele uren na een aankondiging van dehoofdstedelijke politie dat vijf mortieren en vijf granaten inbeslag waren genomen van marxistische rebellen van de FARC dieaanslagen wilden plegen in de stad. Twee verdachten zijnaangehouden.

De wapens werden gevonden tijdens een huiszoeking van eenappartement nabij de universiteit. In november vuurdenopstandelingen van de FARC vanaf het terrein van de universiteittwee mortieren af op de Amerikaanse ambassade en het kantoor van deprocureur-generaal. Twee mensen raakten toen gewond.