PARIJS - In Parijs zijn achthonderd studenten in staking gegaan tegen de plannen van aankomend president Nicolas Sarkozy om het onderwijs te hervormen. De studenten besloten woensdag de toegang van de Pantheon-Sorbonne universiteit in Parijs te blokkeren.

Sarkozy heeft gezegd het hoger onderwijs te willen hervormen, waardoor de universiteiten meer autonomie krijgen en makkelijker personeel kunnen ontslaan. Ook kunnen ze studenten wegsturen als die niet genoeg presteren. Universiteiten worden ook aangemoedigd zelf inkomsten te zoeken.

Frankrijk telt in totaal tachtig universiteiten met samen 1,5 miljoen studenten. De docenten en professoren hebben de status van ambtenaar.

Arrestaties

Op de Boulevard St. Michel in het Quartier Latin demonstreerden 's avonds circa vierhonderd linkse betogers tegen Sarkozy. Ondanks het vreedzame karakter van de betoging arresteerde de politie ruim honderd mensen.

Deze studentenwijk was het toneel van de beroemde en beruchte opstanden en studentenrellen in mei 1968. In de campagne heeft Sarkozy gezegd dat hij definitief wil breken met de erfenis van de 'soixante-huitards'.