JERUZALEM - Israël en Frankrijk hebben ooit in het diepste geheim afgesproken samen een kernbom te maken. Dit schrijft de Israëlische historicus Michael Bar-Zohar in zijn biografie van de Israëlische politicus Shimon Peres (83).

Bar-Zohar heeft de informatie uit recent vrijgegeven archieven in Frankrijk en in de joodse staat. Peres was een van de architecten van de Israëlische militaire macht. Hij kocht heimelijk wapens in en schafte in de jaren vijftig voor de jonge staat Israël een nucleaire reactor aan in Frankrijk. Hij begon zo het Israëlische nucleaire programma ondanks de afkeer van kernwapens bij prominente politici in Israël zoals Golda Meir.

Peres sloot volgens Bar-Zohars 'The Biography' in 1957, enkele maanden na de aanschaf van de reactor, een geheime overeenkomst met de toenmalige Franse premier Bourges-Maunoury. Daarmee stelden beide partijen samen te werken bij het onderzoek naar en de productie van kernwapens.

Toen de Verenigde Staten er lucht van kregen, oefenden ze grote druk uit op Parijs om van deze nucleaire samenwerking af te zien. Frankrijk deed dat enkele jaren nadat het akkoord was gesloten. Frankrijk was tot in de jaren zestig een trouwe bondgenoot en wapenleverancier van Israël. De VS werden pas later bondgenoot, wapenleverancier en geldschieter van de joodse staat.