NIJVERDAL - In vijf politieregio's begint woensdag de meldlijn voor anonieme tips over misdrijven. Via het nummer -7000 kunnen mensen zeven dagen per week van tien uur 's ochtends tot tien uur 's avonds anoniem informatie over criminaliteit doorgeven.

Het nummer zou woensdag worden bekendgemaakt, maar de politie Twente heeft het dinsdag al verspreid. 'Bel M' melden de posters over het project, evenals de slogan "Jij kent de dader, maar de dader kent jou ook?"

Volgens de politie is het telefoonnummer een nieuw wapen in de strijd tegen criminaliteit. Meld Misdaad Anoniem is een project van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Daarin zijn overheid, bedrijfsleven en werknemers- en werkgeversorganisaties vertegenwoordigd. De proef wordt gehouden in de politieregio's Twente, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, IJsselland en Utrecht.

Mensen met informatie over een misdrijf durven vaak niet de politie te bellen uit angst voor represailles, een confrontatie met de dader of omdat ze opzien tegen ingewikkelde procedures. Het doel van de meldlijn is informatie over misdrijven krijgen, die zonder de telefoonlijn niet de politie zou bereiken.

Op de telefooncentrale van Meld Misdaad Anoniem worden de nummers van de bellers niet weergegeven. De melder wordt niet gevraagd naar naam, adres en woonplaats. Verder wordt de tijd van de melding niet genoteerd en worden de telefoongesprekken niet op band bewaard. Het meldnummer is gebaseerd op een Amerikaans concept.

Het meldnummer is bedoeld voor misdrijven als moord en doodslag, wapenhandel, drugshandel, mensenhandel, verkrachting, brandstichting, autodiefstallen, fraudezaken en inbraken. In september 2003 wordt besloten of het nummer wordt voorgezet en uitgebreid. Het Wetenschappelijke Onderzoek- en Documentatie Centrum van het ministerie van Justitie doet een evaluatieonderzoek in opdracht van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing.