WASHINGTON/KANSAS-CITY - De Republikeinse president Bush zal zoals verwacht opnieuw zijn veto uitspreken over een Democratisch wetsvoorstel. Daarin wordt de financiering van de oorlog in Irak beperkt tot deze zomer. Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde dit woensdag.

De Democraten hopen donderdag het nieuwe begrotingsvoorstel door het parlement te loodsen. De militaire activiteiten van de regering in Irak en Afghanistan worden daarmee in eerste instantie slechts voor drie maanden gefinancierd.

Wel wordt 40 miljard dollar apart gehouden om in te zetten wanneer Bush alsnog vooruitgang boekt in de strijd in Irak.

Meerderheid

Bush kan hier niet mee leven en zal zijn veto uitspreken. Dan kan het voorstel alleen wet worden wanneer het parlement met een tweederde meerderheid het presidentiële veto terzijde schuift.

Maar de Democraten hebben slechts een kleine meerderheid in het Congres.

Tijdschema

Afgelopen week sprak Bush zijn veto uit over een ander wetsvoorstel van de oppositie die sinds begin dit jaar het parlement domineert. De Democraten bepaalden daarin dat middelen voor de voortzetting van de oorlog alleen worden vrijgegeven indien ze gepaard gaan met een duidelijk tijdschema voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak vanaf oktober.

In dit voorstel zouden in maart 2008 vrijwel alle Amerikaanse militairen uit Irak vertrokken zijn.