BRUSSEL - Het gaat steeds slechter met families in Europa, vindt het Europese Instituut voor Familiebeleid IPF. Mensen trouwen minder, scheiden vaker en plegen alsmaar meer abortussen.

Momenteel vindt elke dertig seconden een scheiding plaats, elke 25 seconden een abortus. De scheidingen raakten 21 miljoen kinderen gedurende de laatste vijftien jaar.

Vooruitzichten

De organisatie klaagde woensdag haar nood in het Europees Parlement in Brussel. "De vooruitzichten voor een familie in Europa verslechteren op een zorgelijke manier", zei voorzitter Lola Velarde.

Het zorgelijkst is volgens haar dat de meeste landen zich de laatste 25 jaar amper bewust zijn van familiezaken. De organisatie vraagt de EU meer prioriteit voor een familie-georiënteerde aanpak, bijvoorbeeld door kinderopvang en een gelijke kinderbijslag in Europa.

Klasse

Families in Europa zijn nu verdeeld in een eerste en tweede klasse, bespeurt de organisatie uit Oslo. Een gezin met twee kinderen in Luxemburg krijgt 687 euro per maand bijslag, terwijl hetzelfde gezin in Spanje maar 48 euro per maand ontvangt. In Letland is dat zelfs maar 19 euro.