ROTTERDAM - De man die bijna drie jaar lang een vrouw vasthield en verkrachtte in een hennepkwekerij in Rotterdam, heeft woensdag tien jaar celstraf opgelegd gekregen.

Volgens de rechtbank heeft Hassan B. een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit, de persoonlijke levenssfeer en de bewegingsvrijheid van de vrouw.

De officier van justitie had twaalf jaar cel geëist voor vrijheidsberoving, verkrachting, ook van een andere vrouw, bedreiging, mishandeling en de hennepteelt.

Voodoo

Deze merkwaardige zaak is des te opvallender omdat de verdachte een vriendelijke, rustige man is. Volgens buurtbewoners is hij een magiër die aan Marokkaanse voodoo doet.

De rechter sprak Hassan B. vrij van de verkrachting van de andere vrouw, wegens gebrek aan bewijs.

Ruzies

In mei 2003 begon voor slachtoffer Samira het drama. De jonge vrouw en haar moeder woonden op een paar verdiepingen in Hassans huis. Dat leidde dikwijls tot ruzies.

Op een gegeven moment was voor de man de maat vol. Uit boosheid sloeg hij een slapende Samira met een hard voorwerp op het hoofd en droeg hij haar bewusteloos mee naar de garage onder de woning.

Toilet

Daar hield hij haar in de eerste periode vastgebonden in een kleine, vieze, vochtige ruimte. Ze mocht niet naar het toilet en kon zich niet wassen. De ramen waren geblindeerd.

Na verloop van tijd mocht ze zich vrijer bewegen in de andere kleine ruimtes van de garage en nam ze de zorg van de hennepplanten op zich. Hassan bezocht haar dagelijks. Als hij met vakantie ging, zette hij voldoende eten en drinken klaar.

Vluchten

Vluchten deed ze niet. Al mocht ze volgens de verdachte gaan als ze wilde. De officier van justitie legde uit dat ze apathisch was geworden. Ze kon niet vluchten. Ze was door Hassans dreigementen bang voor represailles.

Bijna drie jaar zat ze vast. De vrouw werd toevallig ontdekt bij het oprollen van de kwekerij. Na haar verdwijning had de familie aangifte gedaan van vermissing. De politie zocht zelfs in de garage, maar kon haar niet vinden omdat ze zich had verstopt.

Haar familie was gerustgesteld nadat ze zelf had opgebeld en verteld dat ze veilig bij een islamitische instelling in Utrecht zat.