BAGDAD/WASHINGTON - Het Iraakse regime lijkt dit weekeinde een werkelijk laatste kans te krijgen om een oorlog te voorkomen. De chef van het VN-inspectieteam Unmovic, Hans Blix, en de baas van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA, Mohammed el-Baradei, brengen zaterdag en zondag een bezoek aan Bagdad. Beiden eisen dat president Saddam Hussein laat zien dat hij nu volledig en zonder dralen gaat meewerken aan de inspecties.

Blix zei vrijdag al wel tekenen te zien die wijzen in de goede richting. Hij reageerde in Wenen op het nieuws dat inspecteurs donderdag voor het eerst met een Iraakse wetenschapper spraken zonder dat er een vertegenwoordiger van de Iraakse regering bij aanwezig was. Bagdad zou zich ook inschikkelijker opstellen bij het toelaten van spionagevliegtuigen, aldus de BBC.

Presentatie

Blix en el-Baradei brengen 14 februari weer verslag uit aan de VN-Veiligheidsraad. In hun eerste rapportage zeiden ze dat Irak onvoldoende meewerkt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell hield eerder deze week een presentatie voor de Veiligheidsraad waarin hij op basis van onder meer satellietopnames en afgetapte telefoontjes wilde aantonen dat Bagdad niet alleen niet meewerkt, maar ook nog steeds gevaarlijke wapens heeft.

'Het spel is uit'

Veel westerse commentatoren denken overigens dat de VS het besluit tot een aanval al lang hebben genomen. President Bush zei donderdagavond dat het "spel uit is'' voor Saddam Hussein. Terwille van de internationale eenheid wil hij zich wel scharen achter een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad, die geweld tegen Irak mogelijk maakt.

Blokkade

Frankrijk en Rusland, die beide vetorecht hebben in de Veiligheidsraad, voelen nog altijd niets voor zo'n oorlogsresolutie. Zij willen dat de inspecteurs meer tijd krijgen. Een hoge Franse diplomaat repte vrijdag zelfs met een Franse blokkade bij de raad als er nu een nieuwe uitspraak zou voorliggen. Aan de Amerikaanse minister Rumsfeld (Defensie) lijkt het internationale gekissebis in elk geval niet langer besteed. De diplomatie rond Irak heeft gewoon gefaald, stelde hij vrijdag vast.

Libië, Cuba en Duitsland

Rumsfeld heeft overigens wel wat uit te leggen als hij zaterdag in het Zuid-Duitse München deelneemt aan een internationale conferentie. De Duitse regering is ronduit pissig over opmerkingen van Rumsfeld donderdag. Hij wees er toen op dat vele landen de VS steun hebben toegezegd in de kwestie-Irak. "Er zijn drie of vier landen die hebben gezegd dat zij niets willen ondernemen. Ik denk dat Libië, Cuba en Duitsland zulk soort landen zijn.''

Duitsland, dat al eerder door Rumsfeld werd geschaard in het 'oude Europa', zei vrijdag bij monde van minister Fischer dat Berlijn en Washington "bondgenoten zijn en blijven'', maar bronnen in de Duitse hoofdstad meldden dat de regering-Schröder zich voelt geschoffeerd. Rumsfeld zelf, op bezoek in Italië, onderstreepte vrijdag dat hij verkeerd is begrepen.

Taalfouten

De Britse premier Blair schoot ook al in de verdediging, maar in een andere opmerkelijke zaak. Het zogenaamde 'nieuwe' dossier over Irak dat hij maandag publiceerde, blijkt namelijk, met taalfouten en al, overgenomen uit bestaande studies en artikelen, die deels weer sterk zijn verouderd. Volgens de BBC moest een woordvoerder van Blair erkennen dat de bronvermelding ontbrak, maar hij voegde er aan toe dat het rapport "accuraat'' is. Critici vinden dat de geloofwaardigheid van Blair is aangetast, nu hij "op het internet verzamelde'' oude artikelen presenteert als een nieuw regeringsdocument.

Band

Voor Bush en Powell was er ook tegenwind. Beiden hamerden de afgelopen dagen extra op de banden die er zouden zijn tussen al-Qaedaleden en het bewind in Irak. Eerder al zeiden een VN-commissie en functionarissen van de Britse geheime dienst daarvoor geen bewijzen te hebben gevonden. Vrijdag kwam een soortgelijk geluid uit Parijs. Anonieme functionarissen van de Franse antiterreurdiensten lieten weten dat ze voortreffelijk samenwerken met hun Amerikaanse collega's, maar dat ze er niets van begrijpen waarom Powell dergelijke verbanden heeft gelegd.

Politiek commentatoren in de VS en Groot-Brittannië zien in het benadrukken van de al-Qaedabanden een duidelijk strategie van Bush. Door te hinten naar een mogelijk verband tussen al-Qaeda en "een terroristisch'' Irak hoopt hij de gevoelens van vlak na de aanslagen van 11 september 2001 in zijn land weer op te wekken, opdat meer Amerikanen hem steunen.

Geen overeenkomsten

Terrorisme-experts wezen er op de Britse televisie nog op dat alleen al ideologisch een verband tussen het vooral seculiere Iraakse bewind en de op religieuze uitgangspunten gefundeerde al-Qaeda niet voor de hand ligt.