SCHIPHOL - Fraude met paspoorten en andere identiteitsbewijzen neemt toe. Dat zei Michel Oude Veldhuis, hoofd van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID), woensdag op de luchthaven Schiphol.

Even daarvoor had minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) het centrum, dat onder de Koninklijke Marechaussee valt, officieel geopend. De dienst onderzocht vorig jaar 132.700 paspoorten, identiteitskaarten, rijbewijzen, tramkaarten en betaalmiddelen zoals bankbiljetten en creditcards. Van de paspoorten bleken er 4748 vals te zijn.

Aanspreekpunt

Het ECID, dat al anderhalve maand operationeel is, moet volgens Hirsch Ballin het landelijk aanspreekpunt worden voor identiteitsfraude en de nationale en internationale samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten verbeteren.

Het centrum werkt onder meer samen met het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Chip

De nieuwe paspoorten en identiteitsbewijzen die een chip bevatten met daarop een foto en persoonsgegevens, blijken door de technologische kwaliteit ervan moeilijk te vervalsen. Daarom zullen criminelen de komende jaren andere manieren zoeken om fraude met de documenten te plegen, verwacht overste Oude Veldhuis.

Ze zullen er volgens hem steeds vaker iemand bij zoeken die lijkt op de houder van het paspoort en die daarmee vervolgens Nederland probeert binnen te komen.

Apparaat

Om deze lookalike en andere vormen van identiteitsfraude tegen te gaan, beschikt de marechaussee sinds kort over een nieuw apparaat, dat de komende tijd landelijk wordt ingevoerd. Het leest de gegevens van documenten en controleert deze op geldigheidsduur, fysieke en elektronische kenmerken. De informatie wordt automatisch gekoppeld aan opsporingsregisters om te kijken of betrokkene daarin voorkomt.

Met het apparaat is het ook mogelijk de foto van de paspoorthouder extra te vergroten om te kijken of de aanbieder daarmee overeenkomt. De marechaussee hoopt op die manier vaker lookalikes op te sporen, aldus Oude Veldhuis.

Inhaalslag

Het hoofd van het ECID sprak van een inhaalslag in de strijd tegen terrorisme. "Als je de strijd tegen de lucratieve identiteitsfraude wilt beslechten, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je de documenten efficiënter kunt controleren", zei hij.