De Amerikaanse regering heeft vrijdag de een na hoogste alarmfase afgekondigd voor een mogelijke terreuraanslag van het Al-Qaidanetwerk op Amerikanen, al dan niet in de Verenigde Staten zelf.

Minister van justitie John Ashcroft zei op een persconferentie dat er eenverhoogde kans was op aanslagen op flatgebouwen, hotels of andere lichtbewaaktedoelwitten, economische doelwitten waaronder de vervoers- en energiesectoren,alsmede symbolische doelwitten en symbolen van Amerikaanse macht.
Hij zei dat er aanwijzingen waren dat de organisatie van Osama bin Laden iets in de zin heeft dat moet samenvallen met de hadj, de jaarlijkse moslimbedevaart naarMekka in Saudi-Arabië. Die periode begint zaterdag en duurt tot midden dezemaand. Daarnaast zouden ook de Amerikaanse voorbereidingen op een oorlog inIrak een rol kunnen spelen.

De een na hoogste alarmfase is de vierde op een schaal van vijf. Dezelfde fasegold vorig jaar twee weken in september, rond de eerste verjaardag van deaanslagen in New York en Washington.

Krachtcentrales

Minister voor binnenlandse veiligheid Tom Ridge had vrijdag een telefonischevergadering met de gouverneurs van de Amerikaanse deelstaten waarin hij nadereuitleg gaf over de terreurdreiging en mogelijke voorzorgsmaatregelen. Ridge zouook overleggen met vertegenwoordigers van het Congres en van particuliereeigenaren van elektriciteitscentrales, stuwdammen en kerncentrales.