DEN HAAG - De Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal heeft woensdag twee voormalige Bosnisch-Servische officieren tot celstraffen veroordeeld wegens hun rol bij de massamoord op duizenden moslims uit Srebrenica in 1995. Vidoje Blagojevic (56) kreeg vijftien jaar en Dragan Jokic (49) negen jaar.

Zij waren in januari 2005 in eerste aanleg tot respectievelijk achttien en negen jaar cel veroordeeld. Zij waren ondergeschikten van generaal Radislav Krstic, de eerste verdachte die door het VN-tribunaal in Den Haag werd veroordeeld wegens genocide na de val van Srebrenica.

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte had in hoger beroep hogere straffen voor beide verdachten geëist. Blagojevic eiste een nieuw proces, Jokic vrijspraak. Blagojevic heeft zijn strafvermindering te danken aan het feit dat de beroepsrechters hem op het zwaarste punt van zijn eerdere veroordeling, medeplichtigheid aan genocide (volkenmoord), hebben vrijgesproken.

Genocidaal plan

Zij achtten niet bewezen dat Blagojevic, destijds kolonel, in zijn ondergeschikte rol op de hoogte was van het genocidaal plan van 'hoofddaders' als generaal Krstic. De veroordeling van Blagojevic voor moord en andere oorlogsmisdaden blijft overeind.

Jokic was nooit aangeklaagd wegens genocide. Hij speelde een ondergeschikte rol bij onder meer het begraven van lijken in massagraven. Het beroep van zowel aanklagers als verdediging is op alle punten afgewezen; daarom blijft zijn straf overeind.