DEN HAAG - Fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) wil van premier Jan Peter Balkenende weten of hij jarenlang geschaduwd is door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Volgens berichtgeving woensdag in De Telegraaf zijn de bezoeken van Wilders aan de Israëlische ambassade in Den Haag geregistreerd.

Debat

Wilders vindt dat het niet zo kan zijn dat een politicus tijdens zijn normale werkzaamheden door de inlichtingendienst in de gaten gehouden wordt. De PVV-voorman wil volgende week een debat met Balkenende.

Ook heeft het Kamerlid de premier inmiddels schriftelijk om opheldering gevraagd. Wilders wil uiterlijk vrijdag antwoord op zijn vragen hebben. Het CDA wil dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), die verantwoordelijk is voor de AIVD, uitleg geeft. Een woordvoerder van de CDA-fractie spreekt van een "opmerkelijk bericht".

Verklaring

De AIVD ontkent Wilders te hebben geschaduwd. De dienst stelde woensdag dat het bericht in het dagblad onjuist is. "Er is nimmer onderzoek geweest naar de heer Wilders zoals in het Telegraaf-artikel beschreven", aldus de verklaring.