LONDEN - De Britse antiterreurpolitie heeft woensdag vier mensen opgepakt in verband met de bloedige aanslagen op het Londense openbaar vervoer van 7 juli 2005.

Een van de vier is de 29-jarige weduwe van Mohammas Sidique Khan, een van de vier jonge Britse moslims die zich bij de aanslagen opbliezen. Dat meldden de zender Sky News en een bron die de familie van de weduwe kent.

Agenten arresteerden rond Leeds in het noorden van Engeland de vrouw en twee mannen van dertig en 34 jaar oud, aldus Scotland Yard. In Birmingham in het midden van Engeland pakte de politie een 22-jarige man op. Zij worden verdacht van het voorbereiden van of aanzetten tot terreurdaden.

Mislukte pogingen

De politie pakte in maart ook al drie verdachten op. De zelfmoordaanslagen in metrostellen en een bus kostten 52 reizigers en de vier daders het leven. Precies twee weken later, op 21 juli, volgden mislukte pogingen om vergelijkbare aanslagen te plegen.

Khan, de oudste van de vier daders van de aanslagen op 7 juli 2005, had een opleiding gevolgd in een kamp van het terroristennetwerk al-Qaeda in Pakistan en werd als leider van de groep beschouwd. Zijn vrouw en hij hadden een kind, dat nu ongeveer twee jaar is.

Onderzoek

Vorige maand werden in het uitgebreide onderzoek naar de aanslagen van bijna twee jaar geleden drie mannen aangeklaagd. Zij zouden hebben samengezworen met de vier daders.