PARIJS - Drie dagen nadat hij het Franse presidentsschap veroverde, is Nicolas Sarkozy al zwaar onder vuur komen te liggen. Kranten veroordeelden woensdag de luxueuze vakantie die het nieuwbakken staatshoofd houdt op een enorm jacht unaniem als opzichtig en veel te veel van het goede.

Video Volgens de krant Dèpêche du Midi toont Sarkozy een ongebreidelde smaak voor superluxe. Zijn gedrag werd door de krant getypeerd als dat van een "nieuwe rijke die net de jackpot heeft gewonnen. Maar de presidentszetel is niet de jackpot." Sarkozy's optreden doet La République des Pyrénées denken aan de gewezen Italiaanse premier en miljardair Silvio Berlusconi.

Zorgen

De conservatieve Le Figaro sprak woensdag van "zorgen bij een aantal vrienden" over de gewijzigde vakantieplannen van de politicus. Sarkozy zou aanvankelijk naar Corsica gaan om een beetje bij te komen. In plaats daarvan ging hij op uitnodiging van de bevriende miljardair Vincent Bollore naar het zestig meter lange jacht dat normaliter in het hoogseizoen verhuurd wordt voor 200.000 euro per week. Het schip ligt momenteel voor de kust van Malta.

Nederige leider

La République du Centre stelde vast dat de geplande kloosterlijke terugtrekking was veranderd in een luxe cruise. "Die wijziging verandert het beeld dat zondagavond van Sarkozy werd uitgestraald als een aansprekende, nederige leider", aldus het dagblad.

"Ga ervoor", schreeuwde de linkse krant L'Humanité. "Genoeg opruiende toespraken over vergeten arbeiders of het Frankrijk dat vroeg opstaat."