AMSTERDAM - Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, moet woensdag als getuige verschijnen voor het Haagse gerechtshof, in de strafzaak in hoger beroep tegen zeven leden van de Hofstadgroep.

B. heeft een centrale rol gespeeld in dat terreurnetwerk, zo verklaarde de rechtbank vorig jaar bewezen. Het Hofstadproces vindt plaats in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Verklaring

B. is de eerste van zeventien getuigen die de komende weken in het proces een getuigenverklaring moet afleggen. Hij zit sinds 2 november 2004, de dag waarop hij Theo van Gogh op gruwelijke wijze van het leven beroofde, in gevangenschap.

In de zomer van 2005 veroordeelde de Amsterdamse rechtbank hem tot levenslang. B. verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Levenslang

Mohammed B. werd aan het slot van het Hofstadproces wel schuldig bevonden, maar kreeg geen straf omdat hij toen al levenslang had. In zijn huis in Amsterdam-West vonden geregeld bijeenkomsten van de terreurgroep plaats.

Andere prominente leden van het netwerk zijn Jason W., Ismaïl A. en Nouriddin El F.. W. en A. werden op 10 november 2004 in een woning in het Haagse Laakkwartier aangehouden. Die arrestatie ging gepaard met een ware belegering door speciale eenheden, nadat de verdachten leden van een 'gewoon' arrestatieteam hadden verwond met een handgranaat.

Machinepistool

El F. werd in juni 2005 aangehouden met een doorgeladen machinepistool op een station in Amsterdam. Hij is ook nog verwikkeld in een strafzaak met Samir A., waarin zij worden verdacht van het voorbereiden van terreuraanslagen. El F. kreeg hiervoor vier jaar cel.

Samir A. is in de zaak tegen de Hofstadgroep als getuige opgeroepen. Hij zal op 12 juni zijn opwachting maken.