DUBAI - Een onbekende moslimgroepering heeft woensdag de ontvoering van BBC-verslaggever Alan Johnston opgeëist. De Britse Midden- Oostencorrespondent verdween ruim acht weken geleden in het Palestijnse Gaza-stad.

In een geluidsfragment op internet eist de groepering Jaysh al Islam (Leger van islam) dat Groot-Brittannië in ruil voor Johnston gevangenen vrijlaat.

De opname is geplaatst op een website die ook vaak wordt gebruikt door het terreurnetwerk al-Qaeda en andere militante groeperingen. Ook staat er een foto op van wat de BBC-perskaart van Johnston lijkt te zijn.

Moslimprediker

De ontvoerders eisen onder meer de vrijlating van Abu Qatada al Filistini, een moslimprediker die Groot-Brittannië wil uitzetten naar zijn thuisland Jordanië. Dat wil hem berechten in verband met betrokkenheid bij terreuraanslagen.

Het Leger van islam was een van de drie Palestijnse groepen die vorig jaar juni betrokken was bij de ontvoering van een Israëlische militair. Ondanks een grote Israëlische actie in de Gazastrook is deze Gilat Shalit nog steeds in handen van militanten.

De Palestijnse regering ontving eerder informatie dat Johnston, de enige westerse verslaggever die nog permanent in de onrustige Gaza-strook was gevestigd, in leven is. De BBC wilde woensdagochtend alleen kwijt dat het de opnames onderzoekt.