GRONINGEN - Een grote brand in de Hoofdstraat in Grootegast (Groningen) heeft woensdagochtend een complex verwoest waarin zowel winkels als woningen waren gevestigd. Dit maakte de hulpverleningsdienst bekend.

Bekijk video

De brand ontstond even na middernacht in een witgoedwinkel. Vervolgens sloeg de brand over naar een naastgelegen restaurant en café. Ook de vier woningen daarboven, waarvan twee werden bewoond, gingen in vlammen op.

Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Wel waren de bewoners van twee bovenwoningen en de twee naastgelegen woningen geëvacueerd. Uit voorzorg werden ook zes appartementen aan de overkant van de straat ontruimd.

Oorzaak

Het complex bestond uit veel lege panden. "Het gehele complex kan als verloren worden beschouwd.", aldus een woordvoerder van de hulpverleningsdienst. Over de oorzaak van de brand tast men nog in het duister.

Bij de brand is asbest vrijgekomen. Dit ligt in de achtertuinen van de bewoners van het complex, maar vormt geen direct gevaar. De gemeente gaat het asbest opruimen.

Nablussen

Rond half vier in de morgen werd het sein brand meester gegeven. Wel was de brandweer rond vijf uur nog bezig met nablussen en breekwerkzaamheden in het afgebrande complex. De geëvacueerde buurtbewoners konden weer terug naar hun woningen.