SALE - De advocaat van Amin M., verdachte in de zaak-Ilona Nemeth, gaat vrijspraak bepleiten voor zijn cliënt. Volgens de verdediging is er geen bewijs voor doodslag en seksueel geweld.

"Wie zegt dat niet iemand anders haar heeft vermoord en vervolgens het lijk naast mijn slapende cliënt heeft gelegd?" aldus advocaat Saou.

Ilona Nemeth werd op 34-jarige leeftijd op 16 juli 2004 voor het laatst gezien. Een jaar later werd haar stoffelijk overschot gevonden, begraven in een groenstrook bij station Overvecht in Utrecht.

Haar

Uit de DNA-analyse blijkt dat een schaamhaar die op het lichaam van Ilona Nemeth is gevonden, niet van de verdachte is, maar mogelijk van haarzelf. Andere gevonden haren zijn niet van Ilona, noch van de verdachte.

De rechtbank in de Marokkaanse stad Sale heeft besloten de vervolging van M. voort te zetten. Hij wordt vervolgd voor verkrachting en doodslag, openbare dronkenschap, het consumeren van drugs en beroving.

Verbergen

Ook worden hem het verbergen van het lijk en de spullen van het slachtoffer en het achterhouden van informatie voor de politie ten laste gelegd. De laatste elementen worden door de verdediging niet ontkend, hiervoor wil de advocaat verzachtende omstandigheden aanvoeren.

Een belangrijk element in de bewijsvoering is de bekentenis van de verdachte. Volgens een door M. ondertekende Arabische verklaring heeft de verdachte onder invloed van drank en drugs Ilona verkracht, haar met haar fietsslot geslagen tot de dood erop volgde en haar de dag erna begraven.

Ook zou hij haar kleren hebben verborgen en haar telefoon hebben meegenomen. In een handgeschreven verklaring in het Nederlands stelt de verdachte echter dat hij zich niets meer herinnert tot het moment waarop hij wakker werd naast het lijk van Ilona.

Verklaring

Hij geeft in zijn verklaring toe vervolgens het lijk en de spullen te hebben verborgen. De verdachte is Nederlander en spreekt slechts zeer beperkt Arabisch.

Volgens de advocaat heeft de Marokkaanse politie in de Arabische vertaling van de Nederlandse verklaring "bekentenissen" toegevoegd die zijn cliënt nooit heeft gedaan.

M. zou de verklaring hebben ondertekend zonder de exacte inhoud te kennen. De verdachte moet op 29 mei voor het eerst voor de rechter verschijnen.