AMSTERDAM - Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve vindt dat Nederland de missie in Afghanistan niet moet verlengen. Dat zegt Voorhoeve deze week in het weekblad Vrij Nederland.

Hij waarschuwt voor "een missie zonder einde" als Nederland geen duidelijke grenzen stelt aan de aanwezigheid in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

De aanwezigheid van Nederland in Uruzgan duurt tot augustus 2008, maar het kabinet heeft al laten weten deze zomer te besluiten of de missie verlengd wordt en daarbij niets uit te sluiten.

Druk

Internationaal staat Nederland onder druk langer te blijven omdat niemand staat te trappelen de taken van Nederland in Uruzgan over te nemen.

Voorhoeve ziet daarin een gevaar. "Als andere landen hun verantwoordelijkheid niet nemen komt Nederland in Uruzgan in de klem, net als indertijd in Bosnië."

Srebrenica

De oud-minister doelt op het drama van Srebrenica in 1995, toen hij minister was. Juist toen Voorhoeve na veel moeite aflossing had gevonden voor Dutchbat in Bosnië, zetten de Serviërs hun aanval in.

Daarom moet Nederland in Voorhoeves ogen nu de poot stijf houden als het om aflossing gaat. "Als we niet nú duidelijk maken dat de bondgenoten niet eindeloos op ons kunnen rekenen, gaat het mis. Dan wordt het een missie zonder einde."

Slachtoffer

Andere landen dreigen door hun 'afwentelmentaliteit' dan gebruik te maken van de Nederlandse bereidwilligheid. "We moeten niet weer het slachtoffer worden van ons idealisme."

Voorhoeve denkt dat Nederland na vertrek uit Uruzgan nog wel een belangrijke bijdrage kan leveren aan de wederopbouw van Afghanistan.

Uitvoerbaar

Daarbij zou Nederland zich kunnen richten op de rechtsorde: politie, justitie en de gevangenissen. "Dat is een uitvoerbare missie, die past bij de Nederlandse traditie."

Overigens is de oud-bewindsman somber over het streven van de NAVO vrede te brengen in Afghanistan. Daarvoor is het land volgens hem te veel verscheurd door eeuwenlange strijd en de drugshandel.

"De NAVO kan dit niet oplossen. Er bestaat geen militaire oplossing van de problemen in Afghanistan. Dat kan alleen als de EU en de VN zich veel meer inspannen om wederopbouw mogelijk te maken."