AMSTERDAM - Twee 17-jarige scholieren uit Amsterdam zijn mogelijk gevraagd mee te doen aan de jihad, de gewapende strijd in naam van de islam. A. Saïdi Rabah van de Unie van Marokkaanse moskeeën in Amsterdam (UMMA) zei vrijdag dat de twee scholieren een week geleden in Oekraïne waren.

Het vermoeden bestaat dat zij op weg zijn naar Tsjetjenië om daar mee te vechten met islamitische guerillastrijders. Harde bewijzen daarvoor zijn er echter niet, benadrukte Saïdi Rabah. Hij heeft met de ouders gesproken van de twee leerlingen, die zeiden dat hun kinderen worden vermist.

Saïdi Rabah denkt niet dat de jongens vanuit een van de moskeeën in Amsterdam zijn benaderd voor de jihad. "De jongens hadden een matig contact met de moskeeën." De UMMA gaat binnenkort praten met de gemeente over de kwestie.

ROC

Een van de leerlingen zit op het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam. Hij is vorige week woensdag absent gemeld. De school wil geen commentaar geven op de kwestie. "We willen niet meewerken aan het criminaliseren van een scholier als er geen harde feiten zijn", aldus een woordvoerder. "Misschien komen ze na twee weken weer terug en er is niets gebeurd."

Doodgeschoten

Het is al eerder voorgekomen dat jongeren in Nederland in verband zijn gebracht met de jihad. In januari 2002 werden twee jongemannen uit Eindhoven in Kashmir doodgeschoten door Indiase grenswachten. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst vermoedde toen dat de jongens van Marokkaanse afkomst waren geronseld om mee te doen aan de 'heilige oorlog'.