DEN HAAG - Op de Haagse Hogeschool is onder docenten en studenten ophef ontstaan over de aanstelling van de Amsterdamse oud-wethouder Rob Oudkerk als lector 'Leefstijlverandering bij Jongeren'.

Bekijk video

"Met verbijstering heb ik kennis genomen van de benoeming. Deze man heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt met een verregaande schending van bestuurlijke integriteit: misbruik van vrouwen op wier welzijn hij als bestuurder geacht werd toe te zien", schrijft docent Paul Wouters in een brief aan directeur Pim Breebaart.

Een woordvoerster zei dinsdag dat de ingezonden brief is gepubliceerd in Atrium, het schoolblad van de hogeschool. Wouters schreef de brief mede namens collega's en studenten.

Tippelzone

Oudkerk werd in januari 2004 gedwongen tot aftreden nadat hij een Amsterdamse tippelzone had bezocht. Hij ging daar naar eigen zeggen heen om niet herkend te worden en om zich te kunnen afreageren.

Hij stopte met de bezoekjes toen hij er achter kwam dat er illegale en criminele praktijken plaatsvonden. Volgens Wouters onderscheidde Oudkerk zich bij deze affaire echter door "hardnekkig ontkenningsgedrag".

Overgewicht

De oud-wethouder begint zijn werkzaamheden in Den Haag op 15 mei. Oudkerk gaat via het lectoraat onderzoeken hoe overgewicht bij kinderen op zo jong mogelijke leeftijd kan worden aangepakt.

"Men kan vaststellen dat Oudkerk zich geenszins wetenschappelijk onderscheiden heeft op het terrein dat hem als lector is toevertrouwd. Rondvraag heeft me geleerd dat respect voor deze persoon in kringen van de Haagse Hogeschool en daarbuiten schaars is", zo is in de brief te lezen.

Ervaring

Breebaart zegt dat het meevalt met de ophef. "Oudkerk heeft gesolliciteerd en was van alle kandidaten de beste. Het doceren zit hem in het bloed en hij heeft veel ervaring. Hij gaat dus gewoon volgende week aan de slag."

Volgens de directeur heeft de Amsterdamse affaire geen rol gespeeld bij de benoeming van Oudkerk. "Dat is niet relevant en dat hebben we dus niet meegewogen."

Rob Oudkerk was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.