AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft ernstige twijfels of de gemeente Ajax de volgende keer nog wel moet huldigen na een overwinning. "De vraag is of we dit nog wel willen", liet hij dinsdag via zijn woordvoerster weten. "Dat ziet er somber uit."

Na het eerbetoon van Ajax op het Museumplein maandagavond braken relletjes uit. Groepen jongeren trokken naar het Leidseplein en omgeving en daagden de mobiele eenheid uit en richtten vernielingen aan. De politie arresteerde 51 personen. Van hen zaten er dinsdag nog 22 vast.

Gedonder

"Klaarblijkelijk is in deze tijd een huldiging zonder vernielingen niet meer mogelijk. Cohen heeft er flink de pest over in." Eerdere huldigingen in Amsterdam mondden ook geregeld uit in rellen. "Elke keer is er gedonder. Dat houdt een keer op."

Het kost de gemeente meer dan een ton om een huldiging te organiseren. Daarbij lopen ook ondernemers elke keer weer schade op door bijvoorbeeld gesneuvelde ruiten.

Jaakke

Cohen heeft dinsdagochtend al contact gehad met Ajax-voorzitter John Jaakke over het gedrag van de voetbalsupporters in de stad. De burgemeester zal ook overleg voeren met justitie en politie. Korpschef Bernard Welten liet maandagavond al doorschemeren dat een huldiging in de Amsterdamse binnenstad waarschijnlijk niet meer mogelijk is als het 'feestje' weer uit de hand loopt.

De gemeente was voor het eerbetoon dit jaar juist uitgeweken naar het Museumplein in plaats van het Leidseplein, waar de huldigingen eerder traditiegetrouw plaatsvonden. Een jaar geleden gingen op het Leidseplein driehonderd supporters met elkaar op de vuist, keerden zich tegen de politie en gooiden met stenen en bierflesjes.

Leidseplein

Horecaondernemers rond het Leidseplein hadden Cohen gevraagd een andere locatie te zoeken omdat ze de rellen beu zijn. Omdat het Museumplein groter en overzichtelijker is, hoopte de gemeente dat Ajax-fans minder snel oververhit zouden raken. "Als de huldiging op het Leidseplein was geweest, was de schade nog veel groter", aldus de woordvoerster van Cohen.