TEL AVIV - De Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas voeren in het geheim overleg. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz dinsdag.

Olmert zou tegenover ministers en politici hebben gehint dat hij en Abbas via geheime kanalen met elkaar praten. Olmert verwacht dat door het overleg de komende maanden "belangrijke politieke vooruitgang" zal worden geboekt.

Volgens de krant gaan de besprekingen niet over vertrouwenwekkende maatregelen zoals het opheffen van wegblokkades, maar over "staatszaken". Van officiële Israëlische en Palestijnse zijde wordt het overleg niet bevestigd.

Palestijnse staat

De Palestijnse krant al-Quds berichtte eind vorige maand dat Israëlische en Palestijnse functionarissen in het geheim in een Europese hoofdstad zouden onderhandelen over de vorming van een Palestijnse staat eind 2008.

Bij dit overleg zouden volgens al-Quds ook de meest gevoelige punten aan de orde komen zoals de status van Jeruzalem, de definitieve grenzen van een Palestijnse staat en het lot van Palestijnse vluchtelingen en Israëlische nederzettingen. De VS en EU zouden Israël onder druk hebben gezet om deel te nemen aan de ontmoetingen.

Rice

Na een bezoek van de Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken eind maart besloten de Israëlische premier en Palestijnse leider om geregeld informeel overleg te beginnen in een poging het vredesproces weer op gang te krijgen. Rice zei destijds dat er in eerste instantie niet zou worden gesproken over een definitieve oplossing, maar dat eerst "een fundamenteel grondwerk van vertrouwen" moest worden opgebouwd.

Olmert staat onder zware politieke druk naar aanleiding van een onderzoek naar de oorlog in Libanon van vorig jaar tegen de sjiitische beweging Hezbollah. Een officiële onderzoekscommissie stelt dat de premier daarbij ernstig heeft gefaald. Een doorbraak in het vredesproces met de Palestijnen zou hem weer enige lucht kunnen geven.