PARIJS - Voor de tweede opeenvolgende avond en nacht zijn er in verscheidene Franse steden ongeregeldheden uitgebroken uit protest tegen de overwinning van Nicolas Sarkozy bij de Franse presidentsverkiezingen. Dat meldden de politie en ooggetuigen.

Bekijk video

Op het Place de la Bastille in het centrum van Parijs raakten ongeveer vierhonderd jongeren slaags met de politie. De oproerkraaiers uit extreemlinkse en anarchistiche hoek sloegen winkelruiten kapot en staken auto's in brand. De politie zette traangas in om de jongeren uiteen te drijven en arresteerde zo'n honderd personen. Het plein was zondagavond ook al het toneel van rellen.

In Nantes in het westen van Frankrijk raakten maandagavond circa vierhonderd betogers slaags met de politie en werden vernielingen aangericht. Ook in Lyon in het oosten waren er ongeregeldheden. In Lille in het noorden staken gewelddadige jongeren tientallen auto's en vuilcontainers in brand.

Royal

In de plaatsen Caen en Tours hielden linkse betogers vreedzame demonstraties tegen de verkiezing van de rechtse Sarkozy. Hij versloeg zondag de socialistische kandidate Ségolène Royal met 53 procent van de stemmen.

Tijdens de eerste avond en nacht van de rellen werden in totaal 592 personen opgepakt. Betogers staken 730 auto's in brand en 78 agenten raakten gewond bij tal van incidenten.