AMSTERDAM - In Amsterdam zijn maandagavond rellen uitgebroken na de huldiging van Ajax op het Museumplein. Groepjes Ajax-supporters pleegden vernielingen in de buurt van het Leidseplein.

Bekijk video

Nadat de ME het Leidseplein had schoongeveegd, verspreidden de jongeren zich in de omgeving waar ze onder meer met stenen gooiden. Een persoon raakte gewond. In totaal werden vijftig mensen aangehouden wegens openlijke geweldpleging, vernieling, belediging of het niet voldoen aan een bevel of vordering, aldus de politie.

Fans

Onder toeziend oog van ongeveer 10.000 voetbalfans werden de spelers van Ajax eerder in de avond gehuldigd op het Museumplein. Door het regenachtige weer kwamen er minder supporters dan verwacht. De Amsterdamse club versloeg zondagavond AZ in de finale om de KNVB-Beker in De Kuip in Rotterdam.

Na afloop van de huldiging trokken groepen supporters ondanks de massaal aanwezige ME naar het Leidseplein. Er ontstond een onrustige en grimmige sfeer. De ME ontruimde het plein snel, waarna de supporters vernielingen begonnen aan te richten in de omgeving.

Ruiten

Ruiten gingen aan diggelen en uit winkeletalages werden spullen gestolen. Vooral bij de Stadhouderskade hielden zich veel supporters op.

Even later begon de ME de gehele omgeving uit te kammen. De politie registreerde de relschoppers met camerawagens en digitale fototoestellen.

Rust

Rond tien uur keerde de rust langzaam terug. Er waren toen geen groepen jongeren meer die de politie uitdaagden, de meeste relschoppers keerden huiswaarts. De ME bleef wel aanwezig om een oogje in het zeil te houden.

Korpschef Bernard Welten zei voor de rellen nog dat als het mis zou gaan hij het voorlopig niet ziet gebeuren dat de huldiging in de toekomst nog op het Leidseplein zal zijn. "Ik hoop dat het goed gaat, maar een huldiging kan ook altijd in het stadion zelf worden gehouden."

Vorig jaar ontaardde de huldiging van Ajax op het Leidseplein ook in rellen toen een groep van driehonderd supporters met elkaar op de vuist ging. Zij keerden zich vervolgens tegen de politie, richtten vernielingen aan en gooiden met bakstenen en bierflesjes.