AMSTERDAM - De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat drie medeverdachten van 'topcrimineel' Willem Holleeder op vrije voeten worden gesteld tot de hervatting van het proces in september. Dat heeft de rechtbank maandag laten weten. De advocaten van de verdachten hadden om voorlopige vrijlating gevraagd.

Ook het voorarrest van een vierde verdachte, Maruf 'Paja' M., is door de rechtbank opgeschort. Hij zal echter niet op vrije voeten komen, omdat hij onlangs in zijn cel is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op Cor van Hout, een vroegere criminele handlanger van Holleeder. Vorige week bepaalde de rechter dat M. in die zaak in elk geval nog drie maanden moet blijven vastzitten.

De rechtbank heeft een aantal voorwaarden aan het opschorten van het voorarrest verbonden. Zo mogen de verdachten geen contact zoeken met medeverdachten of getuigen, moeten zij hun identiteitsbewijs inleveren en zijn zij verplicht zich tweemaal per week op een politiebureau te melden.

OM

Het vrijlaten van de medeverdachten geschiedt tegen de wil van het Openbaar Ministerie. De officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries hebben maandag ter zitting betoogd dat er redenen genoeg waren om de betrokken verdachten achter slot en grendel te houden, ondanks de maanden vertraging die de zaak heeft opgelopen.

Ook meenden zij dat de verdachten geen bijzondere belangen hadden die een vrijlating konden rechtvaardigen.

Wereldvreemd

Advocaat Rutger Lonterman noemde die visie "wereldvreemd". Hij kondigde maandagavond aan bezwaar te zullen maken tegen de schorsingsvoorwaarden van zijn cliënt Richard G.. Voor hem is het onmogelijk geen contact te hebben met medeverdachten, omdat zijn jongere broer hiertoe behoort.

Het proces tegen Holleeder en negen medeverdachten is aangehouden vanwege de gezondheidstoestand van de hoofdverdachte. Holleeder onderging onlangs een hartoperatie.