DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil in juni naar Egypte, Israël en de Palestijnse gebieden. Hij hoopt in de Palestijnse gebieden gesprekken te voeren met president Mahmoud Abbas (Fatah-partij) en de onafhankelijke ministers van Financiën Salam Fayyad en Buitenlandse Zaken Ziad Abu Amr.

Dat schrijft de minister in een brief over de komende vergadering met Europese collega's die hij maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit de brief blijkt verder dat het Duitse voorzitterschap overweegt om de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken voor die vergadering van volgende week uit te nodigen.

Contacten

De Europese Unie heeft onlangs besloten geen contacten te onderhouden met Hamas-ministers van de Palestijnse regering, omdat Hamas op de Europese lijst van terroristische organisaties staat en de staat Israël niet erkent. Ziad Abu Amr en Fayyad worden echter door het westen wel gewaardeerd.

Zo staat minister Abu Amr bekend als een gematigde kracht in het Palestijns kabinet. Hij erkent de staat Israël en de grenzen van 1967 en zet zich in voor een wapenstilstand en vredesonderhandelingen.

Niet welkom

Verhagen heeft afgelopen week nog eens duidelijk gemaakt dat hij geen contact wil met Hamas-ministers van de Palestijnse regering en dat zij ook niet welkom zijn in Nederland. Verhagen trok het visum in van de Palestijnse minister van Jeugd en Sport Basem Naim, die in Rotterdam naar een conferentie wilde komen, en zorgde via de autoriteiten in Brussel dat de man het land niet in kon.

Deze minister Basem Naim verklaarde afgelopen vrijdag dat hij op de luchthaven in Brussel te horen had gekregen dat hij een gevaar voor de Nederlandse bevolking was. De Palestijnse minister Mustafa Barghouti van Informatie, zelf geen Hamas-lid, reageerde verbaasd op de houding van Verhagen.