ZWOLLE - Jongeren onder de 18 jaar mogen geen drank meer kopen. Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag gezegd in Zwolle. Daar begon maandag een proef om drinkende jongeren harder aan te pakken.

Verder wil Ter Horst dat supermarkten geen drank meer verkopen. Overigens zouden ze in haar ogen nog wel een aparte slijter mogen openen, zoals sommige supermarkten nu al hebben.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, is tegen een 'supermarktverbod'. "Je benadeelt er een grote groep klanten mee. Bovendien los je het probleem er niet mee op.", zei een woordvoerster. De verkoop van vooral bier en wijn maakt volgens haar zo'n 6,5 procent uit van de supermarktomzet.

Klink

Ter Horst overlegt woensdag met haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) die later dit jaar nog komt met nieuwe maatregelen om drankgebruik onder jongeren terug te dringen.

De proef in twaalf Overijsselse gemeenten houdt in dat drinkende jongeren op school, op straat, in cafés en in drankketen maar ook thuis via onder meer hun ouders dit jaar te maken krijgen met de politie. Ter Horst wil samen met de gemeenten de trend keren dat jongeren op steeds jongere leeftijd alcohol drinken.

Succes

"Als de aanpak hier een succes wordt, hopen we dat het ook elders in het land ingevoerd wordt", zei de minister maandag tijdens het begin van de proef in Zwolle. Volgens korpsbeheerder Henk Jan Meijer wordt er nu nog heel verschillend omgegaan met drinkende jongeren.

In de steden wordt vooral gekeken naar het uitgaansleven. "Op het platteland heb je de bekende drankketen. Door verschillende proeven te draaien, willen we de beste aanpak voor deze problematiek vinden."

Verboden

Zo moet duidelijk worden of de keten voortaan toegestaan of verboden moeten worden. Nu verschilt de aanpak van keten vaak per gemeente.

Op basisscholen wordt onderzocht hoe al op jonge leeftijd voorlichting over alcohol gegeven kan worden en hoe de onderwijsinstellingen drank buiten de deur kunnen houden.

Blaastest

In de pilot onderzoekt het ministerie van Binnenlandse Zaken of de politie op straat bij een aanhouding standaard een blaastest mag uitvoeren. Blaastesten worden nu alleen in het verkeer uitgevoerd.

Ook moet de test duidelijkheid verschaffen over de rol en zeggenschap van verschillende instanties. Ter Horst: "Met deze proef willen we nagaan welke instantie het beste de handhaving op zich kan nemen."