OPMEER - Vandalen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een herdenkingskrans en bloembakken vernield bij het oorlogsmonument in Opmeer. Dit liet de politie Noord-Holland maandag weten.

De gemeente heeft de krans en de bloembakken bij het oorlogsmonument in het weekeinde hersteld, maar moest maandagochtend vaststellen dat de vandalen opnieuw hadden toegeslagen.

Burgemeester Gert Jan Nijpels had de bloemenkrans tijdens de dodenherdenking op 4 mei bij het monument neergelegd. Hij vindt de vernielingen onvoorstelbaar. "Het zijn niet zomaar bloemen. Deze bloemen zijn neergelegd om de bemanning te herdenken van de Engelse bommenwerper die op 11 mei 1941 neerstortte in Opmeer." De gemeente heeft maandag aangifte gedaan.

Beloning

De burgemeester heeft een beloning van 1000 euro uitgeloofd aan degene die de daders weet te vinden. Tipgevers kunnen zich bij de politie melden.

In Amsterdam is iets vergelijkbaars voorgevallen. Daar heeft de politie een Engels sprekende man in verwarde toestand aangehouden, die een herdenkingskrans omver heeft geschopt. De identiteit van de man is nog onbekend.