ZEIST - Het bezoek aan de huisarts zou niet meer vergoed moeten worden in het verplichte ziekenfondspakket. Mensen zouden zich daar aanvullend voor kunnen verzekeren. Dat heeft voorzitter H. Wiegel van de Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vrijdag voorgesteld in het Financieele Dagblad.

Hij ziet het schrappen van de huisarts uit het verplichte ziekenfondspakket als een mogelijkheid voor de regering om de financieringsproblemen van de zorg op te lossen. De verandering zou, volgens Wiegel, een bezuiniging opleveren van 1,5 miljard euro.

Boycotten

Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) reageert woedend op de voorstellen van Wiegel en noemt ze 'onaanvaardbaar'. De LHV dreigt een geplande afspraak maandag met het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) te boycotten als ZN geen afstand neemt van de uitspraken van Wiegel. Ook woordvoerders van de toekomstige coalitiepartners CDA en PvdA voelen niets voor Wiegels idee.

Volgens de ZN-voorzitter redt het nieuwe kabinet het niet door alleen kleine kostenposten te schrappen uit de zorgverzekeringen ziekenfonds en AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). "Er zijn grote beslissingen nodig".

Verzekeren

"De eerste reactie van mensen is vaak dat je je verplicht voor de huisarts moet verzekeren. Maar als ze nadenken, blijkt dat de bezoeken aan de huisarts zijn te overzien", aldus Wiegel, die benadrukt dat een beslissing hierover een zaak is van de politiek. PvdA-woordvoerder Arib reageert afwijzend op Wiegels voorstellen. Huisartsen hebben volgens haar een belangrijke poortwachtersfunctie: "Ze herkennen ziekten, en verwijzen door. Ze moeten dus heel toegankelijk blijven voor iedereen."

Een bezoek aan de huisarts zou, volgens de voorstellen van Wiegel, duurder worden. Arib noemt dat zeer onwenselijk. "Bovendien zullen mensen dan sneller naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan als ze iets mankeren. Dat kost alleen maar meer geld."

Probleem

Arib erkent dat er iets moet gebeuren met het huidige systeem van ziektekostenvergoedingen. "Maar het huidige ziekenfonds en de AWBZ moeten ongewijzigd blijven. Daarin snijden, is voor ons een probleem."

Kortzichtig

CDA-woordvoerder Buijs noemt Wiegel 'erg kortzichtig' in zijn uitspraken. "Hij denkt dat hij geld bespaart, maar als het erop aankomt, kost zijn maatregel alleen maar meer geld. Mensen zullen zich vaker melden bij de ziekenhuizen. De hulp is daar alleen maar duurder."

Ook Buijs vindt de functie van de huisarts onmisbaar in de huidige keten van gezondheidszorg. Volgens Buijs moet er eerst worden gesneden in de onnodige regels en bureaucratie in de gezondheidszorg om te bezuinigen. Bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet staat volgens hem voorop dat de huidige pakketten van het ziekenfonds en de AWBZ onaangetast blijven.

Eigenbelang

Volgens de LHV maakt Wiegel met zijn verhaal alleen maar duidelijk 'dat de verzekeraars hun eigenbelang centraal zetten', in plaats van het belang van de patiënt. Volgens de LHV zullen patiënten, vooral de sociaal zwakkeren, de dupe worden van de plannen van Wiegel.