LONDEN - De meeste mannen die zich aan kinderen hebben vergrepen, zijn niet zelf in hun jeugd seksueel misbruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Kindergezondheid en de universiteit van Southampton, dat in het Britse medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de acht daders zelf slachtoffer is geweest van seksueel misbruik. De onderzoekers noemen de resultaten van het onderzoek opmerkelijk. Tot nu toe werd aangenomen dat de meeste mannen die zich aan seksueel misbruik van kinderen schuldig maken, zelf in hun jeugd zijn misbruikt.

Volgens onderzoekers spelen andere factoren een belangrijke rol bij het herhalen van het patroon van seksueel misbruik. Zo lopen misbruikte kinderen die zijn verwaarloosd of zijn opgegroeid in een gewelddadig gezin, drie keer zoveel kans later zich aan dezelfde misdaad schuldig te maken. Hetzelfde geldt voor mannen die door een vrouw zijn misbruikt. Ook blijken jongens die vaak dieren mishandelen, zich als volwassene gemakkelijker aan seksueel misbruik schuldig te maken.

De Britse studie is gebaseerd op onderzoek onder 224 mannen die als kind waren misbruikt. 26 (12 procent) van hen hadden zich op latere leeftijd zelf aan een kind vergrepen. Bijna altijd ging het niet om hun eigen kinderen. De onderzoekers gaan ervan uit dat de bevindingen kunnen leiden tot een nieuwe behandelingsmethode voor de daders.