AMSTERDAM - De rechtbank heeft maandag het proces tegen vermeend 'topcrimineel' Willem Holleeder en negen medeverdachten aangehouden tot september.

Bekijk video

De rechtszaak kwam vorige maand onverwacht stil te liggen, nadat hoofdverdachte Holleeder in het ziekenhuis was beland met ernstige hartproblemen.

Holleeder heeft vanuit het gevangenisziekenhuis in Scheveningen een kort briefje aan de rechtbank geschreven, dat zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers maandag in de zittingszaal voorlas.

Gezondheid

Holleeder verontschuldigt zich in dat schrijven voor zijn afwezigheid, benadrukt dat dit slechts is te wijten aan zijn gezondheidstoestand en spreekt de hoop uit zo spoedig mogelijk weer in de rechtszaal te kunnen verschijnen. Hij belooft daar zijn "uiterste best" voor te doen.

Holleeder is inmiddels geopereerd en revalideert in het ziekenhuis van de gevangenis in Scheveningen.

De rechtbank liet eerder al blijken dat zij de zaken van Holleeder en die van zijn medeverdachten bij elkaar wil houden en tegelijkertijd wil behandelen. Justitie verdenkt Holleeder en de anderen van het afpersen van vier vermogende zakenlieden.

Openbaarheid

De rechtbank hoorde maandagmorgen achter gesloten deuren een medisch adviseur van het gevangeniswezen, E. Roeleveld. Zij heeft contact met de behandelend artsen van Holleeder. Het gesprek vond op verzoek van Holleeders advocaat Kuijpers in beslotenheid plaats, om zijn medische dossier niet volledig aan de openbaarheid prijs te geven.

Herstel

Uit het gesprek met Roeleveld bleek dat het nog te vroeg is om voorspellingen te doen over Holleeders herstel. Of hij binnen afzienbare tijd fit genoeg is om weer terecht te staan, moet de komende drie maanden blijken.

Als het herstel van Holleeder nog veel langer gaat duren, zullen de zaken van de medeverdachten van die van Holleeder worden afgesplitst.

Hechtenis

Van de tien verdachten zitten behalve Holleeder nog vier mensen in voorlopige hechtenis. Hun advocaten bepleiten momenteel de beëindiging dan wel de opschorting daarvan.

Zij vinden dat hun cliënten niet de dupe mogen worden van de slechte gezondheid van Holleeder. De rechtbank moet hierover nog een beslissing nemen.