PARIJS - In verscheidene Franse steden zijn zondagavond relletjes uitgebroken na de overwinning van de conservatieve politicus Nicolas Sarkozy bij de Franse presidentsverkiezingen. Anarchistische en extreemlinkse jongeren raakten slaags met de politie.

Bekijk video

De Parijse politie schoot traangasgranaten af op stenengooiende demonstranten in het centrum van Parijs. Op het Place de la Bastille, waar duizenden aanhangers van de verliezende socialistische kandidaat Ségolène Royal bijeen waren gekomen, staken demonstranten een beeltenis van Sarkozy in brand. Zwaaiend met zwarte en rode anarchistische vlaggen scheurden zij ledematen van de pop en vertrapten het.

Plein ontruimd

Bij de ongeregeldheden tussen de politie en de enkele honderden relschoppers, waarvan sommigen gemaskerd waren, raakten een demonstrant en enkele agenten gewond. Rond middernacht had de politie, die ook waterkanonnen gebruikte, het hele plein ontruimd. Kort daarop moest agenten opnieuw groepjes Sarkozy-haters in de buurt van het plein verjagen.

Ook in Toulouse, Lille, Lyon, Nancy en Metz raakten groepjes ultralinkse jongeren slaags met de politie. In Marseille joeg de politie circa driehonderd gewelddadige betogers uiteen met traangas.

Brandend zuur

In Nantes stond de politie tegenover een menigte van circa duizend mensen, waarvan een deel stenen en flessen gooide. Twee agenten raakten lichtgewond toen brandend zuur naar hen werd gegooid. In Nantes zijn 22 demonstranten opgepakt. Ook in Bordeaux verrichtte de politie zeker achttien arrestaties. Een persoon raakte zwaargewond toen hij werd geraakt door een straattegel.

In de multi-etnische buitenwijken van de grote Franse steden, waar Sarkozy uiterst onpopulair is bij veel jongeren van allochtone afkomst, bleef het relatief rustig. Uit enkele voorsteden van onder meer Parijs, Toulouse en Rennes kwamen berichten over in totaal honderd voertuigen die in brand waren gestoken. Van te voren was rekening gehouden met ernstige ongeregeldheden in de banlieues.